Sunday, October 20, 2019

urmasii lui nero

nu-l cunoastem pe autorul Apocalipsei, iar atribuirea acestei lucrari Sfintului Ioan nu este decit un subtitlu adaugat mai tirziu; insa oricine ar fi autorul, el a fost, in calitate de crestin, ingrozit de ororile lui nero, primul imparat care ii persecutase pe crestini si care, credea el, mai era in viata si avea sa se intoarca la roma.
in greaca, numele latin nero avea ca echivalent pe acela de NERON, iar supusii greci ai imparatului ii spuneau in general NERON KAISAR, adica nero cezarul.
in ebraica, unde anumite vocale nu se exprima in scris, numele se ortografiaza NRON KSR si aceste litere corespund numerelor 50, 200, 6, 50, 100, 60, 200, care adunate, dau 666, numarul atribuit fiarei apocalipsei, nu alta decit nero; eruditii sunt toti unanim de acord asupra interpretarii acestei cifre.
fiara este reprezentata ca fiind 'ranita de moarte, dar rana de moarte fusese lecuita. si tot pamintul se mira dupa fiara'; fiara care 'era nu mai este, si va veni'.
si autorul adauga: 'cine are pricepere, sa socoteasca numarul fiarei. caci este numar de om. si numarul ei este sase sute sase zeci si sase'.
facind aluzie la parul lui nero, el spune ca fiara e 'de culoare stacojie' si ca are sapte capete, care sunt tot atitia munti - faimoasele coline ale romei - si zece coarne, ceea ce ar reprezenta poate, in cifre rotunde, numarul provinciilor imperiului.
el mai spune ca 'sunt 7 imparati; 5 au cazut, unul este, celalalt n-a venit inca';  'si fiara care era si nu mai este, ea insasi este al 8lea imparat: este din numarul celor 7 si merge la pierzare'.
cei 5 cazuti sunt primii 5 imparati: august, tiberiu, caligula, claudiu si nero. cel care 'este' este Galba, cel care 'n-a venit inca' este Otho, despre care, la vremea cind a fost scrisa cartea, se vorbea ca de un succesor al lui Galba; iar cel de-al 8lea este tot nero, care va veni din nou si face parte din 'numarul celor 7'.

[arthur weigall - nero, 1931, payot]

dedic acest post, tinarului din piata bucurestiului, care in fata unei tarabe cu carti, a spus reporterului  ca nu ii sunt de nici un folos. arata obisnuit. adica ca un om. sapiens.

0 comments: