Wednesday, November 11, 2009

francesco petrarca - cantonierul

imi amintesc ca am cumparat aceasta carte cind eram studenta prin 1975 si am dat pe ea 56 de lei, in timp ce bursa mea integrala era de 100 de lei lunar.

m-a insotit in valize, cutii, colete sau asteptind cuminte pe rafturi de camin.

si-a gasit locul ulterior intr-o biblioteca la a doua generatie, intr-un raft total nepotrivit - doar pentru ca e mare. in alt fel, sta exact unde imi cad ochii pe ea in tot timpul.

dupa atitia ani, sunt convinsa ca sta exact unde trebuie.

dar nu asta am vrut sa spun[1].eta boeriu, traducatoarea este de fapt pe numele său de fată, margareta caranica. mama ei se tragea din familia capidan. eta boeriu a fost nepoata pictorului pericle capidan şi a etnografului theodor capidan, precum şi sora poetului nicu caranica. dar ce destin a mai avut si nicu caranica:

curge pe lume tristeţea / ca o goană de vânturi albastre,

ca o goană de gânduri albastre, / ca o ceară amară,

ca o seară amară, / curge pe lume tristeţea

pe suflu, pe suflete, tâmple şi cugete, / curge tristeţea cu reptile de aur,

încolăcinde, nemilos de blânde, / aur trist, aur trist în sânge

curge tristeţea.

ea insasi poeta, matura si desavirsita in · La capătul meu de înserare, 1985, postume.

dar nu asta am vrut sa spun[2].cantonierul este opera magna.

contine versuri de iubire sau conjunctural politice/sociale insirate o viata si cizelate in aceeasi viata pina la perfectiune.

este cartea care dupa mine, poate fi luata pe o insula, pe care sa mori de adinci batrineti.

unde o deschizi, acolo este.

secretul ei este o citire discreta, in pasi mici, pentru ca sensurile sa se rasfire si sa te cuprinda prin intelegere. la prima lectura e grea, fiindca trebuie sa cauti bibliografie ca sa o intelegi, apoi stiind aceste lucruri, cantonierul devine o placere cu nuante care se adauga odata cu maturizarea cititorului. alta virsta, alta oglinda, alt cuprins. De aceea spun eu ca e o carte de o viata.

[paradoxul lecturii este acesta, o poti citi ca pe biblie: cu trimiteri si atunci ai o intelegere, si o poti citi continuu avind o cu totul alta intelegere.]

pentru aceste versuri, trebuie sa deschizi pe la sfirsitul cartii, si pe la sfirsitul vietii [sau nu!?]:m-au frint atitea lacrimi si suspine,

si-atita grea si lunga asteptare,

incit urasc nadejdea-amagitoare

si dorul care-n lanturi ma mai tine. [XCVI]dar nu asta am vrut sa spun [3].francesco petrarca a militat pentru cruciada lui fillip al VI-lea,

a criticat dur in sonete magnifice abuzurile curtii papale care isi avea resedinta la avignon pe care el il numeste cu trimitere directa babilon,

a scris versuri patriotice, mihnit de luptele civile care sfisiau italia

si toate au o prospetime si o tangenta la orice realitate incit te uimesc. sunt etern valabile. dar nici asta nu am vrut sa spun [4].toata viata a iubit-o pe laura, a divinizat-o. a vazut-o prima data cind el avea 23 de ani si desi laura moare dupa 21 de ani in anul 1348, de ciuma descrisa de boccaccio in decameronul, petrarca o cinta in 2 registre: primul cu tonul bucuriei permanente de a se invirti in jurul acestei existente luminoase si urmatorul, cernit si neconsolat de moartea prematura.

e o poveste de dragoste care isi are motorul in sufletul unui om cu totul exceptional. cu totii suntem exceptionali cit mai stim inca sa iubim.

ce sunt povestile de dragoste ulterioare, de ex love story decit variante ale cantonierului.

toate ipostazele iubirii sunt in aceste versuri. nu lipseste nimic. n-as putea adauga nimic. e perfect si rotund sentimental.

chiar asta am vrut sa spun.5 comments:

tetris said...

Da, ai inceput in forta! Foarte frumos ai scris, se vede iubitoarea de lectura din tine.

vic said...

eu te astept.

Belle de Jour said...

oh vic
cantonierul
:)
si restul
vezi...am zis eu
stii sa vezi si stii sa scrii
cu drag
eu
:)

Sakura said...

http://memoriileluisakura.blogspot.com/2009/11/am-mai-primit-o-leapsa-i-was-tagged.html
cu drag si..grija
:)

Luican Adrian said...

Buna seara ! Imi puteti scana sonetul 9 daca mai aveti cartea? Imi trebuie pentru la facultate. Multumesc !