Thursday, July 26, 2012

maestrul si margareta [1]

mai pe la inceput asa, dau de piramidon si imi amintesc de pastilele micute, cilindri inaltuti cu cercul impartit in 3 sectoare la fix 120 de grade.
si daca bulgakov a scris cartea la 1939 iar eu parca zic ca prin 1985 inca mai exista piramidon pe piata, ce viata o fi avut acest medicament, care era un fel de paracetamol din zilele noastre fierbinti?!
era livrat in pliculete mici, multe si marunte si pareau derizorii.

o trupa de vreo 5 tartori, draci autentici descind in moskova cu intentii de distractie autentica.
fiecare are umorul lui, si personalitate separata, desi, eu nu stiu daca si in dracarime se poarta identitati distincte...
stiu trecutul si viitorul, leviteaza, se teleporteaza dar cele mai mari confruntari cu oamenii sunt provocate de alergia lor la minciuna, desi ei mint de ingheata apele. dar la ei nu se pune.
atipic este behemoth, un ditamai motanul negru evident, care sta pe cele 2 picioare din spate si cumpara bilet in tramvai; el este obraznic, scotocitor, iute la minie - ca sa vezi - si regizor de cite o bataie cu scenariu ca la carte, cu pistoale si singe.

bulgakov alege un subiect tabu pentru timpul lui: coruptia sau mama coruptiei sau supercoruptia in arte [mediul literatilor, teatru], in socialul banal [asociatiile de locatari sau stabilimentele medicale] si da cite un ghiont sau palmuta uneori chiar un ciocan in moalele capului cui se nimereste in vorba si se lasa impresionat de bancnotele verzui, care inca de pe atunci din 1939, continuu, sunt substratul coruptiei: dolarii.
basca imbracamintea de firma si parfumurile frantuzesti.
cam ca acum. dar altfel.

http://www.docstoc.com/docs/15203998/Mihail-Bulgakov---Maestrul-si-Margareta

0 comments: