Friday, January 3, 2014

yann martel - viata lui pi [1]

1. nu va ginditi la geometrie caci acest pi vine de la piscine.
adica, e ca si cum v-ati boteza fetita hotel marriot si la scoala in catalog ar scrie hotel marriot vasilescu. acasa, o alintati ho.

aceasta piscine molitor era o baltoaca, adica 2, care cu limpezimea si frumusetea lor de baltoace au impresionat un membru al familiei mai slab de inger.
[asa ca, nu numai la tiganii nostri se poarta: procuratura, mercedesa...]

satul de bascalia pe seama numelui sau nastrusnic, acest timpuriu luptator ia taurul de coarne si se prezinta la schimbarea ciclului scolar singur:
numele meu este 
piscine molitor patel
cunoscut tuturor ca
pi patel
pi = 3.14
am zis.

2. predestinat sa nu fie oricine, pi, la 16 ani pune comunitatea molesita in mare incurcatura cu fervoarea cu care se declara adept si practica vreo 4-5 religii: era in fiecare zi incepind de joi, crestin, hindus, mahomedan si evreu.

- tata?
- da piscine.
- as vrea sa fiu botezat si mi-as dori un covoras de rugaciune.
- un ce? ce?
- as dori sa ma rog afara fara sa-mi murdaresc pantalonii. merg la o scoala crestina fara sa fi fost botezat in religia lui Hristos.
- de ce vrei sa te rogi afara? de fapt, de ce vrei sa te rogi?
- pentru ca il iubesc pe Dumnezeu.
- aha.

ce mai, e o frumusete de carte, cu un umor sensibil, instalindu-ne in inconfortabile pledoarii religioase pe un ton placut, civilizat. si ca solomon, dam dreptate, pe rind fiecareia.
nu ne implica cu nimic, doar ne prezinta si o alta fata a lucrurilor. inteligent.
i-as mai da si eu un premiu, pentru fabula/parabola pe care ne-o propune: cum preferam, sa fim animale si sa traim ca/cu oamenii sau sa fim oameni si sa traim ca/cu animalele.

ma tem ca raspunsul nu ne onoreaza, as prefera sa fiu tigru.1 comments:

Blog SEO said...

Buna Doru, in primul rand felicitari pentru blog; este haios. As vrea sa vorbesc cu tine despre o posibila colaborare. Contacteaza-ma te rog prin email: alina@bofonel.ro Multumesc.