Tuesday, November 27, 2012

sfaturi pentru renovari [2]

corpuri de iluminat, prize, intrerupatoare

prizele si intrerupatoarele au fost alese wenge ca sa se asorteze cu iluminatul.

simple. toate prizele care erau ascunse dupa mobila au fost aduse spre folosinta prin prelungitoare. nici nu am stiut ca am atitea prize prin camere,
insa
am stiut ca nu am in bucatarie pe peretele util. asa ca am tras o priza de suprafata, pentru diverse aparate casnice statice, cum ar fi cafetiera sau prajitorul de piine. cred ca am ales cea mai estetica solutie, in conditiile date, ascunzind firul intr-o masca subtire care traverseaza de-a lungu-i bucataria!!
aceste prize au si triple, tot cu impamintare, de foarte buna calitate, frantuzesti sau schneider luate de la praktiker.

 

intr-o casa mare, spatioasa, ceea ce urmeaza nu se pune.
dar intr-un app de bloc cu camere de 2.5m inaltime una din probleme e ca iti cade tavanul in cap, cu tot cu lustra. asa ca, dupa ce am studiat problema am cumparat plafoniere, toate in aceeasi linie, geometrice, fara sa fie monotone.
difera prin marime si numarul de becuri: 2 sau 3 si neaparat economice!
aceasta a fost o problema foarte incomoda, majoritatea corpurilor de iluminat actuale/moderne au becuri tip spot, mari consumatoare si cu fiabilitate redusa. ceea ce am evitat din start.
dar am avut si eu emotiile si regretele mele la niste corpuri de iluminat opulente, tot plafoniere, cu metal galben patinat, turcesti, rupte din 1001 si una de nopti. incinta insa era ermetica, iar becul daca nu are aer se incalzeste si se arde repede. plus ca era prea pretentios.
dormitor, romb, 2 becuri economice de 100w:
biblioteca, idem ca in dormitor:
 hall-uri, bucatarie si baia lui jazz, dreptunghi, 1 bec:
 sufragerie, patrat, 3 becuri:
 camara, rabatabil:
baia mare, o lumina excelenta, placuta, galbena plus 2 spoturi:
corpul de iluminat a fost mutat pe tavan, fiindca initial el era pe masca, sub usita de vizitare, tocmai acolo unde la cite un incident cu inundatie pe perete, curge apa.
becul din camara a jucat rolul principal in piesa verificarea la 2 ani a centralei plus instalatia de gaz, cind specialistul de la distrigaz s-a prezentat cu niste aparatoare pe incaltaminte si tot felul de alte smecherii pe care le-a pus pe centrala si a tot masurat. alte smecherii le-a bagat prin aragaz, iar cu altele a mirosit la usa de la intrare, ce si cum.
acel bec a tot fost rotit, incit am banuit ca incepuse sa-i placa. cu ocazia aceasta am primit niste sfaturi foarte tehnice si foarte la obiect, mi-am luat notite si acum astept factura de 240 lei.
cum stiu ele [cheltuielile cu figuri impuse] sa vina in serie si tocmai atunci cind demult esti la fundu' sacului. sau cum e sacul si peticul sau cum e turcul si pistolul.

desigur, cit au costat toate astea, un fleac, dar numai becurile au facut vreo 300 lei, pe culoare calda. nimeni nu a vrut sa-mi dea nimic gratis!
[unul din becuri s-a facut bucatele in timp ce era manevrat, pur si simplu a facut implozie
altul, nu mergea deloc asa ca m-am prezentat la kaufland cu el in mina, unde mi s-au dat banii si nu alt bec! asa-i procedura, desi eu am tot strigat in gura mare ca vreau bec.]

mi-a luat mai mult de 1 saptamina sa decid corpurile de iluminat, dar deja e istorie, in toata gagauteala aia m-am ales cu ceva, o mica nebunie, pe care daca nu o faceam atunci, nu o mai faceam niciodata!
urmeaza sa va arat.

2 comments:

simf said...

(scotand din pozele din 2008)

vic said...

asa am facut, numai ca le-am scos pe toate.