Monday, December 19, 2016

scara lui grivei

1. cu minutele mici, roteste felia de piine unsa cu unt si dulceata de visine, astfel incit maninca doar visinele si linge putin unt, lasind piinea intacta. in operatiunea asta iese si cu nasucul uns; ba cu unt, ba cu dulceata. atunci ma gindesc ca daca ii tai bucatele mici, il pacalesc si baga o imbucatura odata in gura, cu totul. aiurea, e tocmai si mai bine sa manince boaba de visina glasata de sirop si lasa pe farfuriuta bucatelele linse de piine chelite de stratul gustos. robi e hotoman.

2. conurile culese in parc acum vreo luna, uscate bine sub calorifer si deschise, le vopsim cu tempera verde.
robi ma intreaba de vreun milion de ori 'de ce le vopsim' si eu tot de un milion de ori ii spun 'ca sa semene cu un bradut'. daca intirzii putin, raspunde el singur: 'ca sa semene cu un bradut'.
in citeva minute o ia de la capat.
curind ne facem ca porcii - robi spune ca el e 'puicelus' - si trebuie sa ne spalam [desi robi minuieste pensula si nimereste si paharul cu vopsea si conurile], si repetam ce-am inceput, ca avem conuri multe. pe cele mai mici le scapam in paharul cu vopsea si le scoatem, bineinteles cu mina... unele le pictam pe virfuri cu alb - var lavabil. in final le insiram pe pervaz, si nu sunt urite deloc.
partea buna e ca totul se curata foarte usor, iar robi prinde prilejul sa se joace in chiuveta de la baie cu sapunul lichid, sa pocneasca din palme si sa faca peste tot clabuci.

3. din hirtie creponata, facem scara mitzei. mov cu verde, ca asa a ales robi.
apoi ma intreaba daca pe scara asta urca si grivei. ii explic ca pisicile si ciinii sunt dusmani. nu-i vine a crede si nu vrea sa accepte.
cu minutele lipeste capetele, si aduce fisiile de hirtie una peste alta dupa cum spun eu: verde peste alb. sau: alb peste verde, in timp ce eu tin baza scarii lucrate. 
dupa ceva gindire, decide sa facem si 'scara lui grivei': alb cu verde. umbla pe hall cu ghirlanda intr-o mina si cu grivei in cealalta. [grivei e un catel de plastic care misca labutele, urechile si odata avea baterii si facea mai multe]
fara nici o sugestie din partea mea, robi a rezolvat conflictul dupa propria lui regula: egalitate pentru mitze si catei.

nu am termen de comparatie alt copil, dar dupa 2 ore mi se pare ca la 2,9 ani ar putea invata sa citeasca. pai, daca stie culorile, daca dintr-o multime stie sa deosebeasca 4 sau 5, stie sa numere, atunci litere de ce nu ar sti?
asa ca, o iau in serios iar robi nici nu stie ce-l asteapta. se prosteste cu grivei pe hall, tiriindu-l de colo-colo.

1 comments:

cristina said...

Astia mici sunt fascinanti, dar pot deveni si obositori la o adica :)