Tuesday, November 29, 2011

sefarzii

pentru belle, pe care nu stiu altfel sa o alin

am recitit cu alt interes, mult mai rabdator, elitist si iscoditor, carti care aparent au legatura doar prin atmosfera generala, 2 din ele localizate in geografia peninsulei iberice - unde altundeva - numita Sefarad iar a 3a venind din consecintele primelor 2, peste tot in europa.
Spanische Ballade, Raquel, The Jewess of Toledo, 1955 de Lion Feuchtwanger o minunata istorie cavalereasca din vremea unui rege imprudent care tinjea dupa gloria bataliilor cruciate indragostit de o preafrumoasa evreica. impotriva impulsivitatii si agresivitatii unui print catolic sta o comunitate tolerata, bogata, culta, izolata in perimetre cu ziduri de cetate, prudenta, hartuita si cu indivizi solidari.
acestea sunt aparentele, insinuarea in roman a culturii si istoriei imperiului arab este mult mai puternica. si iata ca 2 factori de civilizatie, arabii si evreii au parasit ulterior Sefarad, lasind uimitoare vestigii din vremuri cind religia catolica tamiia la capatul bolnavului, iar evreii aduceau un medic arab.

Ultimul cabalist din Lisabona
, de Richard Zimler este chiar prigoana, violenta, dezmatata povestita de un supravietuitor, o actiune jumatate politista, jumatate oculta. cu cit citesti, cu atit mai trebuie sa citesti si altele cu final indoielnic in ale intelegerii.


Facla în ureche, (povestea vieții): 1921 -1931 de Elias Canetti este o carte autobiografica a unui scriitor evreu sefard de nobel, a carui familie a scapat din peninsula la macel, si s-a stabilit la sud de dunare.
prima mea mirare a fost cum e sa-ti stii stramosii pina acum vreo 500 de ani?
a doua mirare a fost razboiul dintre o mama si un copil teribil de posesiv, care nu s-a terminat niciodata dar a zamislit un talent deosebit intr-o limba care, nu era cea materna.
[merita si Jocul privirilor, (povestea vieții): 1931 -1937]

vorbim despre valori care vor ramine si dupa ce noi nu vom mai fi, noi care ridicam generatia TV, care la 10-12 ani spune cu aplomb spre camera ca a vizitat parcul FERASTRAU.

1 comments:

Piti said...

:)
Multumim
Citim imediat eu si Piticania ce e de citit :)