Monday, June 15, 2015

aferim!

o dusa si-o venita / si-o vreme prapadita.

nu cred sa vrea cineva sa vada un astfel de film, care are doar calitatea ca e scoala pentru cine vrea sa invete cum NU se face un film. comercial. ca in final acest produs trebuie vindut undeva, in afara cazului ca ai fost sponsorizat-nerambursabil.

dupa filme cu avorturi, comunisti, militieni, pe care occidentul se preface ca nu intelege de ce nu le frecventam, m-am gindit ca a aparut o reteta noua.
eroare, e acelasi zat mizerabil lasat la fund, intr-un amestec in care nu gasesti macar un ingredient comestibil.
un popa incorect politic, personaje mizere care nu apar niciodata in prim-plan, formind o gloata asurzitoare si ineficienta, coruptie, complicitate, imoralitate si cruzime.

m-am gindit la filmele cu muschetari, dar parca parcursul nu se ineca in atita greata.
personajele trec cu fata spre noi cautind evadatul, si se intorc cu spatele pe cai cetoase lipsite de perspectiva. un dus si intors.
defectul major este al scenariului, care amesteca replici de tot felul, printre care una popular contemporana: e altfel si eu nu stiu?
nu poti sa pui intr-un film tot ce-ti trece prin cap; de aceea cred ca 1/2 din replici nici nu se inteleg amestecind romaneste, tiganeste, turceste si greceste. pina sa te dumiresti, constati ca nici nu conteaza.

puncte cu plus:
- coloana sonora, care merita trecuta spre iubitorii de gen
- leitmotivul dubitativ: daca generatiile viitoare vor aprecia aceasta migaloasa tenacitate cu care omul legii crede ca netezeste drumul spre mai bine. [te dispera sublinierea asta pe text]

am si dubiile mele ca erau gindurile la 1835 a unui om care pizduie, corupe, nu se spala niciodata, are sculament si asista neputincios la o scopire vindicativa
dar,
poarta idei marete de propasire intre 1821 si 1848.

0 comments: