Monday, July 13, 2015

bietii de noi

bietul ioanide, nu este o carte de studiat in liceu/facultate: 1. are un limbaj greu plin de neologisme, de termeni specifici stiintifici, plus citate in greaca, latina sau germana fara traducere in subsol. [exact ca la ion creanga trebuie citita cu un dictionar alaturi] ceea ce plictiseste un cititor neexperimentat 2. pagini intregi cu introspectii uneori diletante ale personajelor, care mai mult ne complica decit ne implica 3. substratul istoric stufos, care daca nu este aprofundat prin lecturi paralele scapa cu totul interesului 4. viata complicata a personajelor, cu ramificatii influente si suspecte greu de explicat sau acceptat.

saferian manigomian practica un comert multilateral, in afara de cafea, tutun, bauturi, mirodenii importa indirect prin interpusi marfuri din egipt, siria, turcia. e un membru activ in comunitatea armenilor si intermediaza cu profit afaceri cu imobile, tablouri, terenuri.
- asa e comertul, nu-i alegere!

partea interesanta si oculta apare cind isi extinde afacerile intr-o intreprindere comerciala ce lucra in retea in care nu avea nici o implicare decit cu numele. nu intrase in vreunul din magazine, in care nu-l cunostea nimeni. sub acest nume exotic se dezvolta o afacere germana pe care ioanide o numeste agentura de spionaj.
saferian are si replica de acoperire morala: daca nu primea el, magazinele tot se infiintau sub alt nume, concurenta acestei intreprinderi ar fi fost asa de mare incit ar fi desfiintat pe toti negustorii de cafea, prietenii sai fusesera de acord sa incheie afacerea care le oferea protectie.
- socieatatea de cafea germana plateste lefuri la studenti romani - observa ioanide. [studenti activi in fapt in miscarea legionara]
- asa e comertul!

si nu numai comertul.
in anul1980, am cunoscut intr-un restaurant din erevan, un armean plecat din iasi in 1941, in timp ce guvernul antonescu facea internarea in lagare a armenilor, care fusesera primiti cu statut de refugiati si pasapoarte nansen in romania, dupa genocidul turcesc.
avea o poveste halucinanta si amintiri deloc frumoase despre tara de unde abia scapase cu viata.
romania ar trebui sa-si asume aceste orori.

[bietul ioanide - george calinescu]

0 comments: