Monday, July 12, 2010

jose saramago - memorialul conventului [1]


Memorial do convento – memorialul conventului [franciscan] [din mafra]
pentru beausergent
Contextul istoric1 sau al romanului:
conventul este o comunitate de preoti, fratii religioase sau cladirea utilizata de aceasta comunitate; in mod particular in biserica romano-catolica si comunitatea anglicana.
constructia palatului a inceput prin a fi o dedicata minastire franciscana si s-a intins pe durata domniei regelui Joao V (1707-1750) incepind din 1711.
Istoric vor fi cuprinse evenimente specifice sec. 18 in europa de vest: grandoarea curtilor regale alimentata de imensele bogatii in aur, argint, pietre si mirodenii aduse din colonii, importanta cultelor religioase si lupta dintre ele pentru cistigarea bunavointei regale, inchizitia, arderea evreilor pe rug si inventarea termenului de crestin nou, razboaie inutile cu sacrificial uman la fel de inutil si desconsiderat, coride.
Ca sa fie mai convingator, pe linga personajele regale reale, mai apar muzicianul domenico Scarlatti serafic si romantic sau bartolomeu de gusmao, preot vizionar cu tentative de inventator al unei pasari zburatoare, pe numele lui bartolomeu lourenco inainte de a fi doctor in canoane la Coimbra,
dar
si episodul transportului statuilor italiene care vor decora basilica
sau
arderea pe rug a lui Antonio jose de silva unul care facea comedii cu papusi.
Contextul istoric2 sau al lui saramago:
intre 1932-1974 portugalia a fost condusa de un regim dictatorial de extrema dreapta.
romanul acesta, publicat in 1982 ii aduce succesul international; saramago avea 60 de ani.
pina la publicare consumase o casatorie - din care i se nascuse o fata in 1947 - si o relatie cu o scriitoare portugheza.
in 1975 imperiul colonial portughez se destrama, coloniile africane isi declara independenta, PIDE – politia politica mostenita de la regimul salazar se preda, iar partidul communist portughez al carui membru saramago este din 1969 esueaza in a instaura comunismul.
Din 1975 saramago devine indezirabil in jurnalism, unde facuse niste excese si isi limiteaza activitatea ca traducator si scriitor, sursa din care se va sustine financiar.

2 comments:

beausergent said...

multumesc pentru dedicatie.
ai pornit de la "obsesia" mea cu "Pluta de piatra" :) nu cred că am mai citit vreo altă carte aşa... cu gura plină... ca pe asta...

vic said...

si memorialul de la mafra e la fel. apoi lucrurile au devenit de nerecunoscut.