Monday, March 28, 2011

inima din genunchi

de-o vreme jazz sta iar in brate la mine si se alinta lasind pufi de blana fina ca nori de funigei.

vine si se intinde pe picioarele mele, cautindu-si un loc cit mai comod si ala este in fiecare seara cel in care pe genunchiul meu sting se zbate inima ei micuta.

intepenesc uimita de atita delicatete si eleganta, nu misc nici un muschi si vorbesc incet povestindu-i. ea se lipeste de mine, si porneste motorasul cu care produce caldura. se face mare, lata, lunga, infoiata, labutele atirna de-a stinga si de-a dreapta si nu as deranja-o pentru nimic in lume. dupa vreo ½ de ora, amortita dau semn cum ca as vrea sa misc putin piciorul, iar jazz dupa ce a asteptat sa ma redefinesc, imperturbabila isi reia motaiala in acelasi fel, ca stapina absoluta a mea, a casei, a orasului, a lumii; si universul este atit cit sa o incapa.

seara, la culcare doarme iar linga mine, dupa ce aproape 3 luni m-a ignorat dormind in culcusul ei calduros. pilota ii imbraca spatele, iar bratul meu sting e limita unui alt perimetru protector. capul e pe mina mea, labutele de sus atirna tot pe mina mea intr-o poza de abandon si placere.

cind dau pagina trebuie sa ma misc, dar jazz e tot acolo si asteapta cuminte intervalul in care citesc 2 pagini in care ce credeti ca se intimpla? banuiesc ca a inteles ca are concurenta in cartea din mina mea, plus deranjul si hotaraste sa puna capat situatiei intr-un mod absolut cuceritor - diplomatic, creindu-mi senzatia ca de fapt eu am preferat asa.

se intinde, labutele din spate - desenul lor floral cu alb se deschid si se lungesc pentru ca apoi sa se adune din nou in semicerc. isi da capul pe spate, oferindu-mi barbia sa o gidil. se rostogoleste putin, cautind sa-mi prinda privirea. toarce tare, mai tare, foarte tare, zornaie, o divizie de tancuri, un aeroport. coada e infoiata, i-as putea numara firele. ajunge la carte si roade putin, numai putin, a joaca ce prinde cotor, coperta.

ce carte ar putea fi aia care sa reziste. va spun eu, nu s-a inventat inca.

incet, las cu mina dreapta cartea pe latura patului opusa lui jazz, si ma uit la ea. nu as pierde acest spectacol pentru nimic in lume.

are o blanita aproape roscata castanie in motul capului, cite 3 mustati mari albe pe fiecare parte, si multe alte mustati mici maronii. in ultima vreme am aspirat mustati prin toata casa, am crezut ca va ramine fara ele. nici acum nu sunt sigura ca nu e asa. am pus problema pe lista pentru vet. cum stau putin pe partea stinga a corpului urechea mi-e lipita de saltea, prin care se amplifica ca bubuituri de tunete si tobe, bataile cozii lui jazz. am studiat acest fenomen si am constatat ca se datoreaza interiorului gol, umplut cu un model de arcuri mici al saltelei. eu cred ca jazz a stiut inaintea mea acest effect si il practica ca sa se distreze si sa ma disturbe.

o mingii pe blanita capului si vorbesc cu ea, ii povestesc, spun tot ce-mi trece prin cap, important este sa-mi auda vocea si sa fie constanta:

frumoasa mea, printesa, sufletel cu blanita, iarta-ma ca esti aici cu mine, ca te-am luat de la mama ta, ca stai inchisa intr-un loc pe care nu l-ai vrut, iarta-ma jazz, stii ce-am vazut afara: un catel uite atit de mare care facea wow-wow. si m-a intrebat unde-I jazz. poate vrei scarmaneala, ce treaba ai tu cu domnisoara jazz, potaie, sa nu te mai urci pe bara ca o sa cazi jos la huhulea si uf-uf...

o scarpin sub barbie [in timp ce scriu, editorul mi-a corectat barbie cu Barbie – nume propriu – oh si of], in blanita din jurul gitului care e foarte mare si formeaza un guler elisabetan. pe masura ce devine sigura ca m-a acaparat incepe sa se destinda si sa se simta foarte bine, cel putin asa cred. eu chicotesc la vederea baletului labutelor cu sosetzele albe care, orice si oricum sunt caraghioase.

mai mult de 10 minute nu rezista, apoi o simt grea si cind labutele din fata sunt destinse si abandonate intr-un gest de o eleganta de neegalat - a adormit, noapte buna pisi. mineca pijamalei pe care doarme e ferfenita, dar povestea in care jazz face praf orice mineca stinga din imbracamintea mea, altadata. altadata, niciodata.

3 comments:

simf said...

am zambit tandru cand am citit postul tau (mai putin la inceput, cand mi-am amintit brusc ca iar trebuie sa perii toti trei motanii). draga de jazz...

Olivia si Tudor said...

Ce declaratie frumoasa de iubire!

vic said...

multumesc, ca sunteti cu mine si jazz din cind in cind.
va multumesc foarte mult.