Tuesday, January 24, 2012

daniel mason - acordorul de piane

pe coperta1 este un citat din the new yorker – un roman de aventuri cu totul remarcabil.

eu nu cred asta. nu este nici un roman de aventuri, fiindca nu este alert, nu te tine cu sufletul la gura, ba din contra, am banuit foarte repede scenariul, si nu este remarcabil fiindca substanta lui e dezlinata, peltea.

cele 2 subiecte remarcabile ar fi muzica- vazuta prin ochii si educatia unui acordor de piane ceea ce e cu totul altceva si birmania fata de care sunt reticenta fiindca nu stiu cit e fabulatie si cit document. [un cimp de flori poate fi la fel si in birmania si in monet, nu?]

si nici cu muzica nu ne omoara prea tare, dar trecem, avind in vedere ca a ales clavecinul bine temperat/preludiu, fuga in do diez minor - bach/preludiu, fuga in si minor.

temperarea era o inovatie care permitea cintatul pe mai multe registre la acelasi instrument, riscul fiind insa ca nici unul dintre registre sa nu fie intr-o armonie perfecta.

si avem si definitia din dictionar:

sistem temperat – sistem acustic bazat pe diviziunea octavei in 12 semitonuri egale, suprimind diferenta dintre semitonurile diatonice si cele cromatice.

si inca:

Clavecinul bine temperat – 2 cicluri de cite 24 de preludii si fugi/bach, scrise in 24 de tonalitati majore si minore, dispuse in ordinea semitonurilor gamei DO.

Cam atit am retinut din aceasta carte plus salatele din frunze de ceai. oare chiar exista?

mai avem la pag 337 o traducere incredibila, despre care nu stiu ce sa zic:

- de la domnu doctor carroll, zise argatul si facind o plecaciune ii DETE un biletel.

aaaa?

adica, dupa ce ii dete ce mai facu?

[din ciclul cititorii nostri sunt mai buni decit scriitorii vostri]


1 comments:

Olivia si Tudor said...

In zilele noastre, calitatea se subtiaza din ce in ce mai mult. Cantitatea conteaza si rapiditatea. Cum sa mai avem timp?