Thursday, January 26, 2012

torgny lindgren – biblia lui dore

...aceasta lume, are la baza biblia in imagini; in care un om a invatat sa traiasca dupa semnificatia fiecarei linii din desene. fiecare desen e un precept de viata, o parabola, mintuire, fie ca e extatic sau explicit pilduitor.

se poate deci, trai numai cu biblia, si aia numai in imagini?

nuuuu, nu asta vrea autorul sa spuna, asa doar se poate supravietui caci omul nostru nu stie sa faca nimic altceva decit sa reproduca imaginile vazute in acea carte a lui gustave dore.

boala lui se numeste alexie, poate dislexie acuta, si din vechi cecitate verbala, ignoranta si nimic altceva… atitea vorbe pentru o boala incurabila, care creaza handicapul de a nu sti sa scrii si sa citesti.

marele handicap nu e alexia ci relatia cu tatal sau, care e atit de perfect lipsa incit banuim ca trebuie sa intoarcem manusa pe dos ca sa intelegem adevarul.

in carte sunt de fapt 2 relatii tata-fiu [ba chiar 3]: alexicul nostru cu tatal lui inginer silvic si ziaristul local Manfred cu micul Manfred.

venerarea tatalui si citarea lui omniprezenta e o capcana fata de scrisoarea testament stupefianta pe care o primeste de la el, postmortem. si care e inserata la final cu specificatia “ca intreaga mea viata a fost profund constienta de mesajul lui catre mine”.

“nu pot preciza cu exactitate cind am inteles ca faptura ta imi era insuportabila…

…oribila duhoare a trupului tau…

Incapabil cum erai, nu pricepeai…

Cu adinca satisfactie imi pot spune ca tu nu vei putea citi niciodata aceasta scrisoare.”

si daca nu e de ajuns, se recomanda francois weyergans – franz si francois care e si mai si.

[din ciclul lumea e mare si lata, dar cum sa te aperi de rautatea primitiva a propriilor parinti nu scrie nici o carte, nici macar cu poze.]

aici, spre documentare, ilustratiile din biblia lui gustave dore:
http://www.danshort.com/bible/

0 comments: