Monday, August 17, 2009

La stupina alias Prisaca [1]

aceste posturi sunt pentru Belle Toujours caci, ea a cautat pricina

ma uit la acest bol cu miere de salcim galbuie lenes curgatoare de pe masa mea si spun o poveste. si 'nainte mult mai este...

a unei stupine asezata in padurea buciumenilor, da chiar aia, din povestea lui sadoveanu cu lizuca si patrocle. exact nu stiu unde e dumbrava minunata, dar pot sa va spun de minastirea buciumeni, cu hramul sfintei maria. cum care minastire? aia unde a poposit si regele mihai, cu regina si cu mine cu tot.

stupina nu este cum v-ati imagina un perimetru ordonat si disciplinat.
desi este a unui om de specialitate apicultor, e o devalmasie prietenoasa.
dupa vreo 15 ani de stat la casuta padurarului - padurea a fost retrocedata 'boierului' cum ii spun localnicii, stupina a fost mutata la poalele padurii, in sat. boierul habotnic, a daruit casuta padurarului preotului unui schit care coexista si el cu cele 2 minastiri, tot in padurea buciumenilor.


e tot aia? nu, acum mierea e altfel.
prima miere, care acolo se recolteaza pina in sfintul petru se numeste de salcim dar e un amestec, nu iese niciodata curata de salcim. se amesteca cu cires salbatic sau prun din livezile celeilalte minastiri de maici, care se numeste sihastru si e la departare de vreo 500 de metri de cealalta minastire. nu ca e interesant cum sunt 2 minastiri de maici la o distanta asa de mica, care impart acelasi habitat si totusi atit de diferite. fiecare cu istoria ei. dar asta e alta poveste.

stiti cum e fagurele de cires salbatic? roscat inchis si parfumaaaaat... dar e foarte rar, fiindca se amesteca repede cu salcim. trebuie pindit cu atentie si hatz, prins exact la momentul oportun si folosit ca o delicatesa in bucatele mici. dar ai sansa ca intr-un fagure sa gasesti insule mici deja capacite de miere de cires. negocierele sunt strinse pentru fiecare bucatica.

capacitul este operatia prin care albinele inchid alveolele cu miere, punindu-le capac de ceara in care strecoara si venin. de aceea capaceala e albicioasa, iar fagurele sta in orice pozitie fara sa curga miere. capaceala e buna pentru imunizarea contra rosu in git, alergii, bronsite cronice... cel mai bine este sa nu separi bucatile de fagure de capaceala, sa fie mincate cu totul.

acum mierea din sat, cum ii spun eu, e de salcim amestecata cu flora spontana. cicoare, pomi fructiferi de prin curtile satenilor...

testul in stupina incepe cu prima intepatura, fiindca trebuie sa-ti testezi reactia singelui. fiind noi cu 3 masini in poarta, [in caz de nevoie, rapid la un spital cu urgente] ne-am lasat ciuruiti de primele luptatoare, care binisor dupa prinz o cautau cu luminarea in jurul nostru, mai ales in parul meu roscat. [ziceau ei, dar eu zic ca oricum m-ar fi compostat] cum nimeni n-a suferit cu nimic mai mult decit usturimea si umflatura de rigoare, frecata cu sare, cumva mindri de initiere, am purces fara frica printre stupi, fiindca le luasem seama, dar si ele mirosisera cu cine au de-a face.

milogeala incepe pentru polen. nici un stupar nu-ti face polen de buna voie, ei spun ca streseaza albinele.
asta, pe data viitoare.

3 comments:

Belle de Jour said...

http://www.supermarket.util21.ro/categorii.php?id_c=115
se pare ca se pot cumpara cutiile pe net
si aici vad
http://www.gloriagrup.ro/_Site/Cameleon/pisica.html
intr-adevar cu sos de salsa nu am gasit dar din restul Sakura mananca si ii plac (excesiv as zice)
trebuie vazut daca pe net nu se pot face comenzi daca la magazine nu se gasesc.
si multumesc pentru post. :)

vic said...

si eu multumesc.

Pisu said...

Mi-a zis mama sa-ti transmit ca i s-a facut tare pofta de miere...mai ales dupa cate ai povestit :D

Torceli!
Pisu